Ruhtinan Erä ry:n 50-v peijaiset

 

50 vuotta, eikä suotta

 

 

Juhlapeijaisia alettiin suunnittelemaan hyvissä ajoin. Johtokunta otti vastuun käytännön asioista. Rutiinilla meni osa järjestelyistä, kuten aina: aika, paikka ja tekijät ja hirven vasa oli tiedossa. Juhlapuhujaa pohdittiin ja eri vaihtoehtoja oli esillä. Halusimme 50 v-juhlaan arvoisensa puhujan, jolla olisi näköalaa metsästykseen laajemmalti, jopa EU:n suunnasta. Valinta osui Lauri Kontroon ( SML liittohallituksen pj ja Maaseudun Tulevaisuus lehden päätoimittaja). Onneksemme hän lupautui ja ehti kiireiltään mukaan juhliin (kiitos Eero).

 

Juhlat pidettiin kylätalolla Kekrin aikaan. Eteläporukka keitti keiton soppatykillä (kiitos Kalervo) talon pihalla, muu järjestely oli ulkoistettu, eli annettu paikallisille yrittäjille Helenalle ja Merjalle tasapuolisesti. Touhu alkoi aamulla juhlapaikan siivouksella, järjestelyillä ja kaikenlaisella tohinalla. Rakotulipuut ja jätkänkynttilät haettiin, pottuja kuorittiin, pöydät järjesteltiin ja äänentoisto testattiin myös, olihan luvassa tanssiakin illemmalla.

 

Kello 17 aikaan alkoi saapua eri yhteisöjen edustajia tervehdyksineen paikalle. Naapuriseurat: Hossa, Saarikylä, Tormua, Ehro, Martinselkonen, Kianta, Salon Erä, Akko mm. ja Kainuun Riistakeskus / Suomussalmen Rhy:n edustajat olivat paikalla. Muita muistajia olivat mm. kyläyhdistys, Maa- ja Kotiseutuseura, Ruhtinansalmen Rintamaveteraanit ja Reservin aliupseerit.

 

Seuran pj. Kalervo Kaltio lausui tervetuliaiset kaikille. Sitä seurasi Nälkämaan marssi, joka kajahti komeasti seisten, kaikkien toimesta. Juhlapuhuja Lauri Kontro kertoi ajankohtaisista asioista, mm. petopolitiikasta, vapaasta metsästysoikeudesta tulevaisuudessa, riistanhoidosta, lupapolitiikasta, nuorien mukaan saamiseksi harrastukseen ja monesta muustakin seikasta, ikäänkuin isojen päättäjien suunnasta. Todettiin myös, että paikallinen asiantuntemus pitäisi saada paremmin kuuluviin päätöksissä. Päättäjille tuntui olevan yllätys sekin, kuinka paljon eri seurueita tulee etelästä valtion maille tänne hirvenpyyntiin.

 

Seuran historiikin esitti Hannu Kinnunen, jossa kerrattiin, mitä on tehty ja mitä saatu aikaan. Höysteenä oli ajankuva vuodelta 1974, Kassan Matin kirjoittama kronikka sen aikaisesta pohjoisenporukan hirvenmetsästyksestä (kiitos Heikki). Katso seuran sivut historiikin ja toiminnan osalta tästä linkistä.

 

Puheiden taustalla pyöri Jari Juntusen toteuttama multimedia esitys, jossa oli n. 500 valokuvaa seuran taipaleelta, heijastettuna isolle kankaalle taustalla. Moni lienee tunnistanut itsensä huomaamattaan, että oli tullut kuvatuksi.

 

Suomen riistakeskus Kainuu ja Suomussalmen rhy palkitsi aktiivijäseniä kunniakirjoin ja ansiomerkein. Seura nosti kunniapuheenjohtajaksi Artturi Tolosen ja kunniajäseniksi Heikki Mannisen, Eero Seppäsen ja Reino Mikkosen. Pronssisen ansiomerkin saivat Tapani Juntunen, Alpo Lauronen, Matti Kinnunen, Raimo Pyykkönen ja Setti Tauriainen.

 

Sitten syötiin perinteistä hirvikeittoa lisukkeineen, seurusteltiin ja juotiin päälle täytekakkukahvit (kiitos Anne ja Katriina). Porukkaa riitti sekä sisä,- että ulkotiloihin ja juttua riitti kaiken aikaa. Penkkejä siirrettiin jo kasaan taustalla ja lopuksi tanssittiin Rajatapaus-yhtyeen säestyksellä. Juhla oli onnistunut, paikalla oli runsaasti yleisöä ja näillä eväillä taival jatkuu myös tulevaisuudessa.

 

Metsästysseura yhdistää vielä ainakin kerran vuodessa kylän nuoret ja vanhat, muualle muuttaneet, maanvuokraajat, jäsenet ja kyläläiset yhteen viettämään mukavaa iltaa ja muistelemaan asioita, jotka vahvistavat perinteen jatkumista tulevaisuuteen. Nuorten käsissä se on ja meidän seurassa tulevaisuus näyttää kohtalaisen hyvältä.

 

Lahjoista kiitämme kaikkia tahoja, sekä Suomussalmen Osuuspankkia erikseen. Saimme seuralle metsästysaiheisia kirjoja, joissa käsitellään metsästyskulttuuria yleensä, sekä myös riistan käsittelyä ja ruoka-ohjeita ja reseptejä sisältäviä opuksia. Myös erilaiset veitsisarjat, kokki-, fileeraus- ja kääntöveitset ja kirveet ovat varmasti käytännöllisiä ja tarpeellisia. Saimme myös uuden 50-v tuuliviirin katolle. Hirviaiheiset veistokset ovat mukava koriste majalla ja Ehron Erältä tullut ”sarvisnapsilasit” mainittakoon erikoisuutena. Lahjat ja kirjat ja muistamiset ovat majalla kaikkien nähtävissä ja käytettävissä.

 

Kassan Matin kronikan voi ladata tästä.

 

Suuri kiitos kaikille mukana olleille!

 

sihteeri Matti Kinnunen

 

Kuvia tilaisuudesta